FINANCIJSKI PROBLEMI – UZROK ILI POSLJEDICA BRAČNIH PROBLEMA?

Odgovor je: i jedno i drugo.

Ponekad se problemi u braku i problemi općenito „liječe“ trošenjem novca na stvari koje nam baš i nisu najpotrebnije. Tim stvarima pokušavamo ispuniti emocionalne rupe koje je na našoj duši ostavilo nezadovoljstvo odnosom.

Rješenje problema je odlazak bračnom savjetniku. Rješavajući bračne probleme, riješit ćete i financijske.

S druge strane, u današnje vrijeme kad smo pritisnuti kreditima i povećanjem životnih troškova nije rijetko vidjeti kako financijski problemi uzdrmaju harmoniju i najstabilnijeg braka. U toj situaciji trebate napraviti strategije štednje.

Nije svako vrijeme pogodno za pronalaženje pravih strategija za rješavanje financijskih problema. Pričekajte vikend kad partner ima dovoljno vremena i kad nije opterećen drugim problemima i obvezama. Prvo mu kažite o čemu želite razgovarati i provjerite može li se tome posvetiti baš tad. Ako kaže da ne može zamolite ga da zajedno odredite vrijeme kad ćete neometano moći raspraviti o toj temi.

Kad do sastanka dođe:

  1. Iskažite svoju zabrinutost trenutačnom financijskom situacijom na realan način i bez optuživanja partnera. Ako počnete optuživati, partner vas neće moći čuti jer će se imati potrebu braniti. Iskreno iznesite i svoje nerealne troškove.
  2. Postavite kratkoročne i dugoročne ciljeve štednje i potrošnje . Napišite na papir koji su veliki izdatci koji vas očekuju sljedeći mjesec ili godinu, krediti i sl. Odredite koja je realna suma koju možete uštedjeti na mjesečnoj ili godišnjoj razini. Kad to sve zbrojite i oduzmete ostaje novac kojim raspolažete za tekuće troškove.
  3. Odredite koliki su mjesečni troškovi vašeg kućanstva – režije, gorivo, hrana…Taj iznos stavite u zajedničku blagajnu svaki mjesec. Dogovorite tko će što plaćati i ako vam nešto ostane, prebacite u blagajnu za sljedeći mjesec. Na kraju godine višak dodajte štednji.
  4. Ostatak koristite za osobne troškove i s tim novcem možete raspolagati po volji.