Zašto muškarci u jednom trenutku nisu spremni na vezanje sa ženom s kojom su, ali već u drugom trenutku otrče drugoj ženi za koju se bez problema – vežu?

Znači li to da je u pitanju bila pogrešna žena, pogrešan muškarac ili jednostavno pogrešno vrijeme za njihovu ljubavnu vezu?

Nema univerzalnoga odgovora na to pitanje. Puno faktora utječe na odgovor: duljina veze, komunikacija..Prije svakog prekida veze partner obično šalje nekakve eksplicitne ili implicitne znakove da s nečim u odnosu nije zadovoljan. Ako je drugi partner dovoljno “uljuljan” u sigurnost odnosa mogu mu ti znakovi promaknuti.

Na bračno savjetovanje često dođu parovi od kojih je jedan završio, u samoći, proces žalovanja i opraštanja od veze i na razgovor dolazi s jasnom odlukom da želi napustiti taj odnos, dok je drugi u šoku zbog nastale situacije jer cijelo vrijeme misli da oni nemaju baš nikakvih većih problema u braku. Vrteći film unatrag jasno se mogu vidjeti ponašanja kojima je partner tražio pomoć, protestirao, borio se za odnos ali ga se nije čulo.

Kada imamo problem o kojem nismo ispravno komunicirali s partnerom lako nam se u život uvuče neka druga, prijateljska figura koja odjednom ima sve kvalitete koje naš partner nema. Ako baš i nema te kvalitete mi ih dodatno “napušemo” zbog želje za nekim s kim će sve biti jednostavnije. I onda često nakon malo vremena uletimo u “ozbiljnu” vezu koja ubrzo može završiti brakom. Bilo bi zanimljivo vidjeti što se s tim novim “pravim” vezama dogodilo nakon sretnog vezivanja i jesu li bez puno truda “živjeli sretno do kraja života…”