KAKO OBNOVITI PARTNEROVO POVJERENJE NAKON NEVJERE

Vjerojatno vam je jedan od najtežih trenutaka u životu bio onaj kad je partner otkrio vašu nevjeru. Možda ste tek tad shvatili svu težinu i ozbiljnost koju vaš čin nosi sa sobom.

Često partneri koji vrše preljub nemaju u fokusu bol, tugu, osjećaj izdaje i nevjericu koju mogu osjetiti supružnici koje varaju. Katkad to ne definiraju kao prevaru jer taj drugi odnos, emocionalno, nema nikakve veze s bračnim. Kad sve izađe na vidjelo ostanu zatečeni štetom koju je taj čin uzrokovao – urušavanjem povjerenja, povezanosti i razočarenja.

Tad se čini da težini nema kraja i da ne možete ništa napraviti da popravite situaciju i obnovite odnos.

Ako želite ostati u braku i pomoći partneru da vrati povjerenje u vas i vaš odnos možete napraviti sljedeće:

  1. Odmah raskinuti svaku vezu s osobom s kojom ste počinili preljub – ne možete potaknuti oporavak i gradnju povjerenja u odnosu ako niste završili odnos koji vašeg partnera čini nesigurnim. Morate dokazati partneru da ste vrijedni povjerenja i da je to što se dogodilo dio vaše prošlosti.
  2. Biti iskreni prema partneru i priznati da ste pogriješili– dopustite partneru da vam postavi pitanja o razlozima preljuba jer ako izbjegavate tu temu činite ga nesigurnim i nepovjerljivim. Ne morate ulaziti u detalje jer će se partneru stvoriti slike kojih se neće baš jednostavno riješiti. Posebno naglasite da je to dio prošlosti, da je to bila pogreška i da se nemate namjeru vraćati na to mjesto. Također mu recite da razumijete da se zbog vašeg čina može osjećati ljutito, tužno, razočarano, poniženo,odbačeno, prevareno ili kako god partner verbalizira da se osjeća.
  3. Pokazati partneru koliko ga volite i koliko vam je važan – nakon što sazna za preljub vaš bi se partner mogao osjetiti nedovoljno privlačnim, nevrijednim ljubavi, osamljenim. Sjetite se trenutaka kad ste se tek upoznali, početaka vaše veze i što ste radili kako bi pokazali svoju ljubav i naklonost, kako ste partnera obasipali pažnjom i nježnošću. Vaš partner neće biti spreman primiti nikakav veliki znak ljubavi, to ga čak može i dodatno povrijediti jer ga može doživjeti kao manipulaciju. Ali neke male sitnice mogu pomoći da oporavak bude brži i da manje boli.
  4. Biti dosljedni i pouzdani – vaš partner u razdoblju oporavka ima pojačanu potrebu za kontrolom. Ima potrebu da stvari budu predvidljive. To razdoblje mu možete olakšati odrađivanjem dnevnih obveza u jednakom, ustaljenom ritmu i obavještavanjem o eventualnim nenadanim promjenama.
  5. Potražiti pomoć bračnog savjetnika – on vam može pomoći da lakše dođete do korijena problema i pronađete strategije kako vratiti i održati povjerenje nakon prevare.