PREDBRAČNO SAVJETOVANJE

Svima je jasno što je bračno savjetovanje i čemu to služi. Ako vam ipak nije do kraja jasno – na ovim stranicama imate gomilu članaka koji će vam to pojasniti. Ono što na prvo čitanje ostavlja dosta upitnika u našoj svijesti je pojam „predbračno savjetovanje“.

Neka od pitanja što se nameću su „Kako netko uopće može razmišljati o bračnoj terapiji prije braka“, „Zašto se ljudi vjenčaju ako unaprijed očekuju probleme“ i sl. Pretpostavka dobrog, dugog i kvalitetnog braka je da smo u njega ušli s punom svijesti o vrlinama i manama našeg partnera  i s ljubavlju , prihvaćanjem i razumijevanjem prema njemu unatoč tim manama… Sa sviješću da je svaki brak zajednica dvoje različitih ljudi, koji, da bi imali dobar odnos, moraju naučiti kako komunicirati, naučiti postavljati realistična očekivanja od partnera i razviti optimalne načine rješavanja konflikta.

Smiješno je što uz svaku stvar koju kupite u trgovini dobijete dva lista uputa za uporabu otisnute sitnim slovima na par različitih jezika. Kad uzimate partnera za supružnika dobijete par savjeta od strane roditelja ili prijatelja koji nužno sadržavaju neke od mitova o braku opisanih u jednom od članaka na ovoj stranici.

Nitko vam ne kaže :

  1. Da vi i vaš bračni partner dolazite iz različitih obitelji s različitim vrijednostima i idejama kako bi sretan i uspješan brak trebao izgledati
  2. Da konflikt može biti pozitivan i omogućiti uspješnije rješavanje bračnih problema ako njime dobro upravljate
  3. Da se uspješan brak ne događa sam od sebe – za njega su potrebni trud i ulaganje
  4. Da je vaš sadašnji bračni partner najbolji mogući partner za vas
  5. Da je komunikacija u braku vještina koja se može naučiti
  6. Da brak sam po sebi ne mijenja ništa, ali vi sami možete promijeniti puno toga

terapija odnosa pticice