PREVARA U BRAKU: KAKO VRATITI SAMOPOŠTOVANJE

Preljub nas gura na mjesto na kojem smo skloni preispitivati koliko vrijedimo partneru, koliko smo privlačni, vrijedni, pametni, poželjni i sl. Prvo počnemo s osjećajem ljutnje, a obično završimo sa samookrivljavanjem i niskim samopoštovanjem.
Često je teško prihvatiti da preljub koji je počinio vaš partner nema nikakve veze s tim koliko ste privlačni, vrijedni, pametni ili seksualno vješti. Niste odgovorni za partnerove izbore. Odgovorni ste samo za poruke koje šaljete sebi, a koje imaju moć ubrzati, usporiti ili potpuno onemogućiti vaš oporavak nakon preljuba.
U fazi ljutnje može vam se pojaviti ideja da ćete najjednostavnije dokazati svoje vrijednosti tako da se i vi upustite u neku aferu – da nađete osobu koja će biti privučena svim vašim „palim“ vrijednostima. To će vam možda na trenutak stvarno biti injekcija samopoštovanju i samopouzdanju, ali samo nakratko. Takvo „rješavanje“ problema samo dodatno komplicira vaš odnos, a i osjećaji koji će ostati kao posljedica mogu dodatno narušiti vašu sliku o sebi.
Ako ste nakon partnerovog preljuba odlučili ostati u odnosu tada bi svoje samopoštovanje trebali graditi iz sebe, a ne ovisiti o drugima da vam ga izgrade. Ukoliko vam ga drugi održavaju na visini, nalazite se u ovisničkom odnosu u kojem su drugi gospodari vaše slike o sebi i vaših vrijednosti, a to znači da ga u svakom trenutku mogu ili dignuti visoko u nebo ili zauvijek srušiti.
Proces iscjeljivanja odnosa i vlastite slike o sebi zna biti dug, ali možete početi s jednostavnim stvarima koje će brzo unijeti neku promjenu i tračak svjetlosti među oblake koji su se trenutačno nadvili nad vama:
1. Ne preuzimajte odgovornost za preljub – ako ustrajete u mišljenju da to ima nekakve veze s vašim osobnim vrijednostima automatski si namećete zaključak da osoba s kojom vas je partner prevario vrijedi više od vas. Na taj način vaše samopoštovanje mora ostati nisko. Ako počnete razmišljati u tom smjeru izvucite drugu misao kao oružje u kojoj nabrajate sve ono po čemu ste vi vrijedna, privlačna i poželjna osoba. Dobro je listu s najboljim osobinama napraviti prije i čitati si je uvijek kad se osjetite potišteni i kad vam je poljuljana slika o sebi.
2. Osvijestite što je vaš partner napravio i prihvatite to kao činjenicu. Ne možete započeti proces iscjeljivanja ako to potiskujete i ako o tome ne želite razmišljati. Tad svaka misao koja vam dođe i dugo nakon samog otkrivanja prevare, ima moć povrijediti vas i vratiti u proces vaganja vlastitih vrijednosti.
3. Radite stvari za koje znate da ste u njima dobri. Pronađite si i neke nove aktivnosti u kojima možete i sebi i drugima pokazati koliko ste uspješni.
4. Potražite pomoć bračnog terapeuta ukoliko vidite da se iako bi to htjeli, uz sva nastojanja ne možete vratiti na ono mjesto u braku na kojem jasno vidite zajedničku budućnost i povratak povjerenja u odnos.