OD ZAOKUPLJENOSTI POSLOM DO BRAČNOG SAVJETNIKA

U posljednjih 20 godina promijenio se način života i sve je više obitelji u kojima jedan ili oba supružnika većinu vremena provodi na poslu. Nekima od njih posao ne prestaje u trenutku završetka radnog vremena  i napuštanja prostora u kojem rade. Oni svoj posao nose sa sobom i obavljaju ga u vremenu koje bi trebali provoditi s obitelji.

U bračnoj terapiji termin „izlaz“ označava sva ona ponašanja koja supružnici koriste kako bi dobili „odmor“ od odnosa s partnerom. Sve dok koriste izlaze ne mogu ostvariti potpun i kvalitetan odnos s partnerom.

Izlaz može biti čišćenje po kući, spavanje, igranje s djecom, gledanje televizije… A jedan od najlegitimnijih je posao i rad. Kada upitate partnere koji je njihov izlaz i uočite da je to posao, prva reakcija koju dobijete je nevjerica. Racionalno gledano posao nas hrani, oblači, plaća nam režije,zbog posla možemo kupiti auto ili stan, školovati djecu i sl. I tu se nema što prigovoriti. Pitanje je samo moramo li baš toliko raditi.

Ako želite pogledati bliže u taj izlaz i pokušati ga zatvoriti prvo trebate odrediti prioritete. Odrediti što je važnije – posao ili obitelj odnosno odnos. Ako ste načisto da su to obitelj i odnos možete krenuti s rješavanjem problema boljom organizacijom radnog vremena, planiranjem kvalitetnog provođenja vremena s obitelji, putovanja sa supružnikom, osvještavanjem da fizička prisutnost ne mora biti i stvarna prisutnost (rad na računalu u krugu obitelji) i sl.

Ako ste supružnik osobe koja kao izlaz koristi posao možete si pomoći tako da ne podržavate takvo partnerovo ponašanje. Najbolji način za to postići je da ne kreirate obiteljski ritam po prisutnosti partnera (ne odgađajte ručkove, večere, putovanja, izlaske, posjete – jednom riječju ne čekajte jer samo tako može osvijestiti da zaokupljenost poslom ugrožava nešto u odnosu s obitelji).  Istražujte i saznajte u kojim aktivnostima vaš supružnik posebno uživa pa organizirajte zajedničko provođenje vremena u njima. Dogovorite da u vremenu koje provodi s vama i djecom ne koristi poslovni mobitel, ne radi na računalu i sl. Ako ste se zbog posla otuđili i ne znate kako vratiti povezanost ili mislite da ne možete sami ništa napraviti, otiđite na bračno savjetovanje.