JE LI BRAK PREDVIDLJIV?

Razvoj partnerskog odnosa prilično je predvidljiv. Čak i najsretniji brak prolazi kroz unaprijed determinirane faze. S tim saznanjem i potrebnim alatom lakše ih je preživjeti i shvatiti da puno toga što smo smatrali nenormalnim u našem braku je nešto što je obilježje samog braka i odnosa općenito i što prolaze i ostali koji se nalaze u intimnim,prijateljskim i drugim vezama (samo s različitim intenzitetom).

Te faze su:

  1. Faza romantične ljubavi – u kojoj se osjećamo cjelovito, živo i povezano. Mislimo da naš partner dijeli ista iskustva i vjerovanja o svijetu koja mi imamo (našli smo onu drugu polovicu koja je tražeći nas lutala po svijetu…)
  2. Faza borbe za moć – osjećamo se razočarano i obmanuto (pomisao da se partner promijenio, nije osoba koja je bila na početku veze)
  3. Faza ponovnog posvećivanja – donosimo odluku da zajedničkim snagama želimo ostvariti odnos o kojem sanjamo.
  4. Faza prorade i buđenja – svjesnost da promjena dolazi iz nas, imamo sliku odnosa kakav želimo i zajednički učimo i radimo na tome da ga ostvarimo.
  5. Faza stvarne ljubav – možemo prihvatiti da partner ima različita iskustva i vjerovanja i uz to osjećati duboku i iskrenu povezanost i ljubav.