MOŽE LI BRAK PREŽIVJETI KORIŠTENJE DRUŠTVENIH MREŽA

Nekoć davno, dok društvene mreže nisu harale virtualnim svijetom, postojalo je jedno nepisano pravilo – ako jedan od partnera dane i noći provodi izvan kuće, zabavljajući se i  komunicirajući s drugim ljudima, dok je drugi partner kod kuće i čuva djecu, taj brak neće „izaći na dobro“. Vremena su se promijenila i pojavom Facebooka, Twittera, Linkedina i sličnih društvenih mreža mnogi bračni partneri stoje u nedoumici i pitaju se vrijedi li i tu isto pravilo. Ako partner provodi dane i noći zabavljajući se na chatovima i zanemaruje me, je li to trenutak za zabrinutost?Jesu li društvene mreže opasnost za brak?

Društvene mreže mogu, a ne moraju biti opasnost. Ovisi kako se koriste.

Ako partneri zajedno izlaze i druže se s drugim ljudima kao par to povećava njihovu povezanost i kvalitetu braka. Isto vrijedi i za društvene mreže:

  • ako imate pristup lozinkama društvenih mreža (ako ni vi ni partner nemate što skrivati),
  • ako ih koristite da bi bili u većem kontaktu s partnerom (tijekom putovanja, dok ste na poslu i sl.),
  • Ako ih koristite da biste se družili sa zajedničkim prijateljima ,
  • ako ste dogovorili pravila o načinu njihova korištenja (koliko ćete dnevno vremena provoditi na njima, o dijeljenju podataka iz obiteljskog života i sl.)

tada bi komunikacija i preko društvenih mreža (kažem „i društvenih mreža“jer bi stvarna komunikacija trebala biti češća i duža u odnosu na virtualnu)mogla unijeti još jednu dimenziju posebnosti, povezanosti i novine u vaš brak.

Tajne lozinke, provođenje sve više vremena na društvenim mrežama u kombinaciji s nezainteresiranošću, izolacijom ili agresivnošću u bračnoj vezi, mogu biti alarm za oprez.