OPRAŠTANJE U BRAKU

Iako i sama pomisao da bi vaš partner mogao počiniti preljub izaziva osjećaj da u tom slučaju više ne bi mogli s istim nastaviti kvalitetan odnos, preljub je u većini slučajeva samo simptom narušenih odnosa i može, nakon što se utvrde razlozi, dovesti do puno bogatijeg, kvalitetnijeg i iskrenijeg odnosa u budućnosti. Može, ali ne mora.

Kada se nađemo u koži prevarene osobe sva teorija i savjeti koje smo davali drugima padaju u vodu. Nađemo se u situaciji koja nam se čini bezizlazna i onda sama pomisao o opraštanju izgleda kao nemoguća misija. I zapitamo se što uopće znači oprostiti. Često naš odgovor uključuje razmišljanje kako, ako partneru oprostimo preljub, šaljemo poruku da je slobodan/na to učiniti i sljedeći put ili da mu/joj poručujemo kako ćemo zaboraviti da nas je prevario/la.

Prije donošenja konačne odluke o tome trebamo li oprostiti ili ne moramo znati sebi definirati što uopće znači opraštati i što opraštanje sve uključuje, a što ne.

Prvo moramo znati da je opraštanje stvar volje i ne mora uključivati pojavu pozitivnih emocija. To je donošenje odluke da ćemo djelovati pozitivno prema partneru unatoč tome što smo još uvijek povrijeđeni, ljuti, tužni, razočarani i/ili puni nepovjerenja.

Dobro je znati da oprostiti ne znači zaboraviti jer je opraštanje trud da unatoč sjećanju odlučimo odnosu dati još jednu priliku (ni zaboraviti ne znači oprostiti jer zaborav u sebi može nositi dio negiranja ili potiskivanja da se prevara uopće dogodila).

Oprostiti nije jednostavno, ali je moguće. Samo trebamo donijeti odluku da to želimo.