ŠTO NAPRAVITI KAD PARTNER ODBIJA OTIĆI NA BRAČNO SAVJETOVANJE?

Ponekad partneri, iako svjesni problema u braku, ne žele otići bračnom savjetniku zbog srama, straha od optuživanja, mišljenja da terapija i tako ne pomaže, cijene ili nečeg sličnog. Svi ti razlozi partneru su vrlo stvarni i razumni. Pitanje je što kad jedan od partnera vidi savjetovanje kao posljednju slamku spasa prije konačnog odustajanja i predavanja papira za razvod?

Srećom i toj situaciji ima pomoći. Ako dobro iskomunicirate s partnerom vaše razloge za odlazak na bračno savjetovanje, te saslušate i pokušate shvatiti zašto on ili ona  to ne želi, povećava se i vjerojatnost da se na kraju odlazak ipak dogodi.

  1. Prvo trebate dogovoriti vrijeme u kojem ćete neometano razgovarati o vašoj potrebi za bračnim savjetovanjem. Reći ćete partneru/partnerici da želite pričati o važnoj temi vezanoj za vaš odnos i pitati ga/ju ima li sada trenutno vremena i kapaciteta za to. Ako kaže da nema, ne inzistirajte da to mora biti odmah ili taj dan nego dogovorite vrijeme kada će biti dostupan/a za razgovor.
  2. Kada vrijeme razgovora dođe, nemojte partnera/partnericu odmah napadati s onim što vi vidite kao problem u vašem braku nego mu/joj objasnite kako vam je vaš odnos jako važan, naglasite zašto je to tako i koje su stvari koje obogaćuju vaš odnos i čine ga vama tako dragocjenim. Zatim recite da isto tako postoje stvari koje bi u vašem odnosu trebali unaprijediti da bi on bio još bogatiji.
  3. Recite mu/joj da odgovornost za vaš odnos kakav je sad leži u vama koliko i u vašem partneru/partnerici. Možete navesti i primjer kako vi narušavate odnos (primjerice kritiziranjem, sumnjičavošću, preopterećenošću poslovnim ili kućanskim obvezama i sl.) Naglasite da vam je želja naučiti kako napraviti vaš odnos boljim za oboje, a ne tražiti tko je više kriv za to kakav je danas.
  4. Ukoliko partner/partnerica krene s okrivljavanjem ili pronalaženem razloga protiv bračnog savjetovanja nemojte ga/ju prekidati niti osuđivati. Pokušajte saslušati partnera/partnericu s iskrenim zanimanjem, ponovite što ste čuli i recite kako se vi osjećate u svezi s tim odbijanjem.
  5. Zamolite partnera/partnericu da vas prati makar na prvu seansu, pa ako mu/joj se ne svidi može odustati (savjetnik je obvezan u prvoj seansi ostaviti dovoljno prostora u kojem oba partnera mogu iznijeti svoje viđenje  problema, tako da ona može potrajati i više od dva sata).
  6. Sve upite i nedoumice možete poslati na našu e-mail adresu: [email protected]